Oysa insan gitiği her yerde kendinden bir parça arar,bulursa sıla olur,bulmazsa gurbet...
Suşehri Akçaağıl Kaplıcası ve Çermiği
Sivas’ın Suşehri ilçesi çok sayıda şifalı suya ev sahipliği yapar. Şaryeri Maden Suyu, Uyuz Kaplıcası ve Müşekniş Çermiği bunların başlıcalarıdır. Müşekniş Çermiği, aynı adla anılan köydedir. Basit tesislere sahip olmasına rağmen, yöre halkı tarafından çok tutulan bir kaplıcadır.
Akçaağıl Çermiği, Suşehri’nin en tanınmış şifalı su kaynağıdır. İlçeye bağlı Akçaağıl köyündedir. Deniz seviyesinden750 metreyükseklikte bulunan bu çermik, Kelkit Irmağı’nın güney kıyısmdadır.
Akçaağıl; çermiği, tarihi asma köprüsü ve mesire yerleri ile gezilecek bir köydür.Çermik yeni haliyle gelen misafirlere en iyi hizmeti vermektedir.Çermiğe her yaz özellikle İstanbuldan yoğun turist çekmektedir.
Suşehri’ne 9 km uzaklıktadır. Konaklama tesisleri mevcut olan kaplıca suyu içme olarak, karaciğer, safra kesesi ve barsak hastalıklarına; banyo ile romatizma, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına faydalıdır. Gidip görmenizde, gezip tanımadınız da her yönü ile Suşehri’ni yaşamanız da fayda vardır.
Sodyum sülfat ve klorür içeren suyunun temperatürü 43°C, radyoaktivitesi 16.8 eman, pH değeri 7.1’dir. Suda bulunan serbest karbondioksit miktarı litrede1.15 gram olduğundan içimi kolaydır. İçme tedavisi; karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıklarına önerilir. Banyo tedavisi ise, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında yararlıdır. Banyo kürlerinin içme ile birlikte yapılması halinde, şişman hastalarda çok olumlu sonuçlar alınır.
Kaplıcada, tedavi tesisi olarak iki adet genel havuz bulunur.Kadın ve erkekler için ayrı banyoları vardır. Halk tarafından büyük ilgi duyulmaktadır.Sosyal tesisler yeterli düzeydedir. Ancak konaklama için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Sıkıntı çekilen yörede bu boşluk, yaz aylarında kurulan çadırlarla giderilmeye çalışılmaktadır.